maanantai |
tiistai |
tiistai |
perjantai |
perjantai |
maanantai |
maanantai |
Optimismi (miten voikin) vielä taas kerran voitti ja mä pääsin sen matikkani läpi - kysyivät helppoja, taivaan kiitos. En oikein osannut stressata, ihmettelin vain miten tutulta ja uudelta samaan aikaan tuntui tajuta, etten ensimmäistä kertaa osaakaan oppimäärää varmasti, (en lainkaan, tuntui). Elämän ensimmäisen tenttiviikon (ei eroa koeviikosta paitsi tenttejä ei ole niin usein kuin lukiossa kokeita) aikana kävin kahdesti teatterissa - äititytärkomediaa siskoäitimummiseurassa ja absurdia faabelia Kalliossa, kurkittiin Cellaan sisälle muttei uskallettu mennä kuitenkaan. Teatterit on kyllä varmaan parasta mun syksyssä, niissä oon muistanut käydä ja tykännyt myös, kun muuta mikä olisi samalla tavalla onnistunut on tälle vuosineljännekselle sattunutkin sitten varsin niukasti.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kulttuurin, tenttien ja tallien lomassa oon myös palannut alkulähteilleni, aiheeseen josta oon tännekin kirjoittanut alusta saakka, aiheeseen joka on mun blogin ydin yhtälailla kuin mun koirapeltokävelyt ja arkipäivähuomiot. Tervetuloa takaisin, mikämustatuleeisona-kriisi, tervetuloa takaisin mähaluunollalääkäri-kitinä, tervetuloa takaisin mäentiiämitämähaluan-elämä (okei, viimeisestä en koskaan eroon päässytkään).
Tehdäänpä pieni katsaus:
Koska enemmän kuin pohdiskelija ja enemmän kuin intohimoinen hevosharrastaja mä kuitenkin olen idealisti ja maailmanparantaja, ja mä luulen että mun kuuluu työopiskella jotain kunnollista ja pätevää, kenties juuri sitä matemaattista juttua, että pääsen oikeasti vaikuttamaan ja muuttamaan tätä maailmaa.
Sitten keski-ikäisenä näen ehkä, luulinko oikein, mutta etukäteen en tiedä. Pitää katsoa ja kokeilla ja olla päätymättä Viikkiin. (13.9.2015)
Sitten keski-ikäisenä näen ehkä, luulinko oikein, mutta etukäteen en tiedä. Pitää katsoa ja kokeilla ja olla päätymättä Viikkiin. (13.9.2015)
Mä luulen, että mä puhun intohimosta ja kutsumuksesta ja sellaisista suurista ihmeellisistä asioista, kun puhun nyt. Ehkä ihmeellisintä on se, miten mun silmät loistaa tahdosta laittaa elämäntyö meidän maapallon pelastamiseen. Tässä pakahduksessa on vaikea uskoa, etten muka aina ole nähnyt mun elämäntehtävän liittyvän tähän. Miten olen voinut luulla haluavani vaikka nyt lääkäriksi? (21.9.2015)
Tapahtui siis näinä päivinä, surjektioiden kanssa kärsiessäni, että lipsautin puolihuolimattomasti ääneen vaihtavani lääkikseen kun tuta ei vaan kiinnosta ja matikka suju. Nyt siitä on kulunut viikko ja mun pöydällä Bios4, tietokoneella sivuhistoria kertoo hiljaista kieltään lääkisblogeista, valmennuskurssimainoksista ja ammatinvalintatesteistä. Näyttää selkeältä, että mun pitäisi hakeutua tutkijaksi, pois teknillisestä, ihastua taas avaruusfysiikkaan, keskittyä yhteiskuntaan ja vaikuttamiseen tai sitten vaan hakea lääkikseen. Mä tiedän, että mä en todennäköisesti taivu luopumaan tutapaikasta ja sateenkaarihaalareista (joita en vielä ole saanutkaan). Mä toivon, että tää ajatus unohtuisi ja palaisin takaisin siihen teekkariunelmaan, jota koin yhden illan elokuussa ja odotin yli vuoden etukäteen. Tuplatutkinto ei kuulosta siltä, että arkeen mahtuisi talli-iltoja ja koirametsää, teatteriretkiä ja aikaa lukea romaaneja, unohtua ihmisten luo höpöttämään tai kirjoittaa blogia. Mä toivon että tää menee ohi, ja uskonkin että menee. Oonhan mä halunnut aikojen saatossa myös meteorologiksi, äikänopeksi ja terapeutiksi, aina vahvasti mutta aina ne on silti unohtuneet aika nopeaan.
Ihmetyttää, mistä lääkis taas pomppasi. Mielessä elävästi se Meilahden kampuspäivä, kun katsoin Biomedicumia ja ymmärsin, että ainut syy miksi haluaisin lääkikseen olisi se valkoinen takki. Tajusin, ettei mun tartte lukea siihen pääsykokeeseen, ettei mun tartte käyttää kuutta (yhtätoista, viittätoista) vuotta opiskellakseni soluja ja sairauksia, vaan voin samantien laittaa sen ajan maailmanpelastamiseen. Sana, josta on tullut mulle tavoiteltavan elämän synonyymi. Ja se onkin totta, mun intohimo on säilyttää kotimaan vuodenajat, kadottaa köyhyys, tehdä töitä paremman ja tasa-arvoisemman maailman puolesta, muuttaa kenties talousjärjestelmää, jotta ympäristöllä olisi itseisarvo ja talous ei olisi arvo ylitse kaiken muun. Edelleenkään en oo aivan perillä, että miten tämä käytännössä tapahtuu, ja sekin on totta että minä en parhaalla tahdollakaan saa ihan loputtomasti muutosta aikaan, eikä tarttekaan. Ei maailmaa yksin voi pelastaa.
On myös toinen päivä Meilahdessa, se josta olen innoissani kirjoittanutkin ylempänä. Kun lääkis tuntui juuri omalta ja olin valmis rakastamaan joka molekyylibilsanluentoa koko loppuelämäni.
Lääkis tuli mieleen, kun kattelin tulevia kurssinimiä (operaatioiden johtaminen, tietokannat, laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena, strategy fieldwork, basics in research and development management...) ja mietin, ettei mitään ihanaa, mitään inspiroivaa, mitään kiinnostavaa. Lääketiede olisi mielenkiintoista. Neurologia, gynekologia, psykiatria, patologia, anatomia, mä vain haluaisin oppia kaikkea tuota.
Toisaalta siellä on paljon, mikä ei niin inspaa. Ei mulla ole mitään erityistä motivaatiota tietää kaikesta kaikkea tai päästä lääketieteen huipulle, lääkärinä olisi kivaa ammatin varmuus, tärkeys ja mahdollisuus tehdä missä vain. Tehdä lyhyempää työviikkoa jos siltä tuntuisi, toisaalta kirjoitella vuosikausia väitöskirjaa jos se kiehtoisi. Samat ajatukset mulla oli lukion kakkosella, kun psykiatrin urasta kovin haaveilin. Ei olla paras vaan opiskella, koska osa asioista kiinnostaa paljon ja lääkäriys voisi olla sopiva polku.
Tutalla on kivaa ja kyllä ne opinnotkin toisella mielentilalla mietittynä kiinnostaa jo enemmän. Sieltä voisi avautua se mun vaikuttamispolku, se mistä niin aina haaveilen. Tuta on vapautta ja mahdollisuuksia, ja kuitenkin aika varma että hyvin käy. Tuta on kiva, vaikka mun pää gonahtelee yritysstrategioille tasaiseen tahtiin. Sekin on okei, koska on hirveen hyvä tutustua aiheisiin, joihin ei ihan vapaaehtoisesti perehtyisi, hyvä oppia jotain ihan uutta ja tehdä jotain, mikä ei ole helppoa ja kivaa joka sekunti. Vaan ei mulla diplomi-insinöörin identiteettiä ole, enemmän lääkärin, eikä täysin sitäkään - lääkis olisi kiva, koska sitten mulla olisi suhteessa vähemmän tylsiä voitonmaksimointikursseja, mutta tämä muutos saataisiin puhtaasti lisäämällä kokonaisopiskelumäärää, ei vähentämällä mitään. Ei mutten sillä, että se poliitikkokaan kuulostaisi mun ammatilta, yhtään enempää kun muutkaan.
Mä haluaisin lähinnä tietää paljon kaikesta, en omistaa koko elämääni millekään vaan ymmärtää monipuolisesti maailmasta. Voisin aikani kuluksi lukea lääkäriksi, mutta tehdä töitä vaikka kansanedustajan erityisavustajana, tietää vähän yritysmaailmasta ja talouden periaatteista, sivuaineena fysiikka kuulostaisi kivalta. Jossain kohtaa olisi kiva että saisin perheen, lapsia ja sen eläinlauman ja talon jostain Suomen puskasta. Jossain kohtaa voisin tehdä pari vuotta terveyskeskuslääkärin töitä, sitten taas politiikkaa ja vaikka väitellä tekniikan tohtoriksikin. Jossain kohtaa ehkä keksisin, mitä mä haluan tehdä ja missä mun paikka elämässä on. (Jossain kohtaa elämästä loppuu tunnit.) Oon osannut jo kaks vuotta sitten tiivistää osuvasti, samaan hengenvetoon mustatuleelääkäri-hypen kanssa: täällä todella on kaikkea muutakin kuin yhden tiedekunnan tieteet, joita mä haluaisin ihmetellä.
Asiahan vain on se, että sitä ei vain "ajankuluksi lueta lääkäreiksi". Musta tuntuu, että mulla on joku ihmeellinen ikävä suolientsyymejä, happolaskuja ja taittumislakeja tai vaihtoehtoisesti tulevaisuudessa liikaa ahdistavan ihanaa vapaata ja mahdollista, sellaista, jonka saisi kivasti kadotettua päättämällä lukea pääsykokeeseen, ottamalla projektin nimeltä ajankuluksi lääkikseen. Todo-listan mitta on vakio ja kädet on täynnä yhtäkin tutkintoa, mutta se ei tarkoita etteikö voisi kuvitella että elämään mahtuu tekemistä kun vaan laittaa mahtumaan. Siinä oon varmaan oikeassa, että onni löytyy tekemisestä ja sopivassa määrin kyllän sanomisesta - mut rajansa kaikella, ja se kyllä pitää muuten sanoa vain sellaselle, joka oikeasti, sydämessä, sisällä, tuntuu hyvältä.
Kysymys kuuluukin, mistä sen sydämen tahdon saa selville? Onko mun sisällä aito lääkishaave, joka tahtoo tulla toteutetuksi, vai onko mulla vaan vaikea tottua tähän uuteen, vapaaseen elämään ja tulevaisuuteen? Vapaan tulevaisuuden saan ilman muuta käyttää lääkiksen tentteihin jos se tekee mut onnelliseksi, mutta tekeekö se - mähän haluaisin eniten vaikuttaa yhteiskuntaan ja saarnata ilmastonmuutoksesta!